fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (05.12.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Žerajić (Vojin) Milorad05.12.1995 Ilidža
2Antonijević (Mirko) Milorad05.12.1992 Vogošća
3Bjelica (Petko) Đorđe05.12.1992 Ilidža 
4Damjanović (Vojislav) Radovan05.12.1994 Ilijaš 
5Ešpek (Atanasije) Neđo05.12.1992 Ilidža 
6Fržović (Dragutin) Goran05.12.1992 Ilidža
7Knežević (Krsman) Slavko05.12.1992 Vogošća 
8Miličić (Lazar) Zoran05.12.1992 Vogošća 
9Pajkić (Mirko) Aleksandar05.12.1992 Ilijaš 
10Perendije (Mirko) Milisav05.12.1992 Ilijaš 
11Radović (Miloš) Milovan05.12.1992 Ilidža
12Rajić (Pavle) Zdravko05.12.1992 Vogošća,Višegrad 
13Starčević (Branko) Vukašin05.12.1992 Ilidža,Vogošća
14Vasić (Milan) Komljen05.12.1992 Vogošća
15Šepur (Mihajlo) Slavko05.12.1992 Vogošća
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa

Dogodilo se na današnji dan


(05.12.1995) Operacija 'Zajednički poduhvat' (0)

Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60. 000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom "Zajednički poduhvat".

ozren - 98306 - 03.12.2016 : Dino Huskic Lukavac - best (0)

Tenkovski napad VRS na Turiju


Lijep pozdrav svima na ovome veoma zanimljivom forumu. Od nedavno pratim ovu stranicu i veoma sam zadovoljan istom zbog raznih zanimljivih tema iz prošlog rata na teritorijama bivše Jugoslavije.

Ovom prilikom bih pitao uvažene pratioce stranice, a posebno bivše pripadnike i borce VRS i Armije BiH, koji su svoje ratne dane većim dijelom provodili na Ozrenskom ratištu, da budem precizniji, na Turijskom ratištu, gdje je ujedno u cjelokupnom troipogodišnjem ratu gledajući sa strane muslimanskog stanovišta najžešća, tako da se izrazim, bitka bila 6. 6. 1992. godine, kada su iz pravca Rosulja preko Cerika vojnici VRS krenuli tenkovsku ofanzivu sa ciljem proboja linija Armije FBiH sa ciljem da se osvoji selo Turija. Ako neko o ovoj bici zna nešto više, molio bih da napiše koju riječ na ovu temu.

Pozdrav svim ljudima dobre volje.
2sr - 98301 - 03.12.2016 : Ex-ponto - best (1)

Krvavi kamen hercegovački


Prije 10-tak dana postavih reportažu o masakru nedužnih mještana iz Kifina Sela, koje su u grupi od 64 mještanina, partizani odveli u selo Krekavice, zatvorili u štalu i na najsuroviji način (bez opaljenog metka) lišili života. To se dešavalo u aprilu 1942. godine.

Želim još da napomenem da su u istoj reportaži prikazane autentične slike sahrane nedužnih mladića, kao i 75-godišnjeg starca koja se desila 2 mjeseca kasnije na groblju u Kifinu Selu. Fotografije je napravio jedan italijanski oficir i one su nakon rata bile skrivane u ikoni u kući pokojnog Rista Zirojevića, sina ubijenog starca i oca čovjeka koji o tome govori u datoj reportaži.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
trazim - 98299 - 03.12.2016 : Ljubomir Zejnula Beograd - best (0)

Ako neko moze da pomogne


Interesuje me da li neko zna nešto o čoveku koji je, mislim 1993. bio komandir policijske stanice u Derventi. Zove se Gvozden ali prezimena se ne sećam. Ima sina i ćerku. Unapred hvala.
republika_srpska - 98297 - 03.12.2016 : Feniks Republika Srpska - best (1)

Veterani Republike Srpske


Donošenjem odluke Ustavnog suda BIH o zabrani proslavljanja dana Republike Srpske je još jedan dokaz da se volja srpskog naroda ne poštuje i dokaz da odluke koje sud donosi u ime naroda da to čini predstavljajući volju i zastupajući interese samo jednog naroda i naređenja koja imaju od MZ.

Da li je ovom odlukom ukinuta i Republika Srpska i da li nas neko ovom odlukom namjerno vraća u početak 90-tih godina kada je i tada poništena volja srpskog naroda u BiH.

Trebamo se zapitati da li je rat u BiH donošenjem Dejtonskog sporazuma završen ili konačno moramo reći da je toga dana umijesto vojnim sredstvima započeo rat političkim i ekonomskim sredstvima , odnosno hladni rat koji iz dana u dan gubimo nemajući hrabrosti da to priznamo.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
losi_srbi - 98295 - 02.12.2016 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (5)

Dobar Srbin i loš Srbin


Kod nas imaju običaj da kažu: "Rđavom i dlake smetaju.

Moje spominjanje FBiH, je bilo samo u smislu da taj atribut "četnik", koji nam oni pripisuju, aludirajuči na loše primjere, treba sa ponosom da prihvatimo, jer u globalu kraljevi četnici su bili ponos i djeca iz uglednih porodica, pa mi tako treba da se i osjećamo.

Primjeri Kusturica i Đoković su takođe primjeri kako nekoj usijanoj glavi padne na pamet da procjenjuje veličinu njihovog srpstva!

Sve ovo što sam do sada pisao na ovu temu, sve moje primjere koje sam naveo nisu izmišljotina, nego su stvarne činjenice. Ni jednim mojim slovom nisam uticao na razjedinjenje srpskog naroda, naprotiv, i one koje mnogi smatraju otpadnicima našeg roda, ja ih i dalje priznajem kao Srbe. Ali za razliku od nekih, meni je draži Španac koji me poštuje kao čovjeka, nego Srbin zbog kojeg čitava nacija dobija loš etiket, ali šta ja tu mogu, on je za mene i dalje Srbin.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
bors - 98293 - 02.12.2016 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

Sunovrat srpske kvazipolitike


Što više pokušavam da razumijem ove Srbe koji su sebi umislili da su političari moram priznati da ih sve manje razumijem. Direktan povod za ovo pisanje je izjava velikog Srbina gospodina Bosića da njega odluke vlade RS ne obavezuju i da on samo odgovara onima koji su ga birali, otprilike ja nešto tako izjavio. Hajde da se složim sa njim premda bi ga, da je naprimer parlamentarac u Evropskom parlamentu i da ne zastupa vlasti svoje države smatrali ludim.

Da se vratimo na one koji su ga birali. Moram da ga potsjetim da su njegovi birači u ogromnoj većini glasali da 9. januar ostaje dan Republike Srpske. Pa ako poštuje njihovu volju valjda mu je jasno da je problem u Ustavnom sudu. Bošnjaci blokiraju bilo kakav pokušaj donošenja Zakona o Ustavnom sudu i ja ih razumijem jer ovako koncipiran odgovara njihovim interesima.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
udba - 98291 - 02.12.2016 : Nomad Srbija - best (5)

Nedodirljivi crveni vagabundi


Napisah već da nemam nikakvu nameru da ulazim u "raspravu" sa bilo kim na ovom forumu jer smatram da forum ovog profila nije mesto gde bih ja iznosio bilo kakve "činjenice" koje bi meni "dale za pravo" da nekome naturam svoje mišljenje i viđenje. Poseban razlog da ne ulazim u rasprave je taj što cenim i poštujem stav g-dina Tomića i ne želim da njegov rad na ovom sajtu sopstvenim delovanjem dovedem u takvu situaciju da sajt poprimi pijačarski nivo razgovora, to sigurno ne želim ni iz poštovanja prema "virtuelnom groblju" koje se nalazi na ovom sajtu, znači nikako ne želim da se eksponiram u tom pravcu.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rodoslov - 98289 - 02.12.2016 : Elmedin Smajic Tuzla - best (0)

Koje smo koljeno?


Zanime me jedno pitanje. Imam djevojku za koju sam skoro saznao da mi je familija. Ne znam koje je to koljeno. Dakle, moj pradjed i prabaka su izrodili mog djeda i maminu teku. Ja sam potekao od djeda a moja djevojka dođe ova mamina tetka, prabaka. U klikom smo krvnom srodstvu, ako ta djedova sestra meni ne dođe ništa, dođe mojoj mami. Ne znam da li ste razummili i koje je to koljeno. Lijep pozdrav i nadam se odgovoru što prije pošto sam sav zbunjen.

Koje smo koljeno?Elmedine,

po ovome ispada da ste treće koljeno, a naši stari su govorili da je treće koljeno najbliži rod. U isto vrijeme, nije bilo dozvoljeno mješanje čak ni u četvrtom i petom koljenu, pa čak i dalje. Poznat mi je jedan slučaj mješanja u trećem koljenu, ali to se uglavnom nesrećno završi na potomke.
udba - 98284 - 01.12.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Zašto nam ovo treba baš sada?


Stari,

Upravo sam pogledao "instrukcije" koje si mi dao u tvom originalnom članku, i mogu reći da je njihov smisao tačan, sa malom razlikom što se originalni tekst pomalo razilikuje.

Informacija ostalim posjetiocima ovog foruma: Još od 2005. godine, kada je ovaj portal počeo da radi, ja čuvam i originalne tekstove, upravo u onom formatu u kome sam ih primio.

Međutim, u više navrata sam molio da ne postavljate linkove i video klipove sa drugih stranica, jer ja mogu imati i zakonskih problema sa njima. Izuzetak čini Youtube, koji dozvoljava da "ugrađujem" njihove video zapise na ovu stranicu.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
2sr - 98283 - 01.12.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (6)

RE: Zašto namo ovo treba baš sad


Ne vidim razlog da sa bilo kim raspravljam povodom mog prethodnog teksta. U njemu nema ništa loše napisano, osim pokušaja zbližavanja srpskog naroda, iako politički ne mislimo isto. Srbin je Srbin, bilo da je on komunista, ateista ili vjernik. Srbin se rodi, a sve ostalo je od volje čovjeka.

Naveo sam u predhodnom tekstu da se četnici iz Prvog svjetskog, i partizani iz Drugog svjetskog rata trebaju pomiriti sa činjenicama da je u tom periodu bila takva politička situacija. Vremena se mijenjaju a mozgovi nam ostaju isti, volim ove, ne volim one.

Dakle, u FBiH kažu, svi Srbi su genetski četnici, pa sam i ja sebi dao za pravo da budem počastovan i sebi pripišem taj atribut!

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
udba - 98275 - 30.11.2016 : Stari - best (0)

RE: Zašto nam ovo treba baš sada?


Poštovani posjetioci ovog sajta, a posebno gospodama: Ex-ponto, Nenocc-Sokolac i Nomad-Srbija,

Molim vas lijepo da prihvatite moje izvinjenje, za koje mislim da nema razloga, jer nisam imao namjeru da povrijedim bilo čija osjećanja, već sam stavio primjedbu na ono što se dogodilo sa pojedinim obilježjem u Trebinju nakon 75 proteklih godina. Da li to znači da treba da se ruše obilježja na Sutjesci, Kozari, Jasenovcu i diljem nekadašnje Jugoslavije? Htio sam da skrenem pažnju na naše današnje nejedinstveno djelovanje kroz nekoliko partija koje djeluju u Republici Srpskoj, nakon svih stradanja koja smo imali tokom naše istorije, a poslednja od 1991 do 1996 godine, koja se evo i danas nastavlja pogrešnim politikama potplaćenih pojedinaca i partija.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
2sr - 98273 - 30.11.2016 : Ex-ponto - best (0)

RE: Zašto nam ovo treba baš sada


I ja sam mišljenja da je Stari htio poručiti da ne treba praviti razdor u srpskom narodu, sa čime se u potpunosti slažem. Sjećam se kakvo je zadovoljstvo vladalo u narodu gledajući borbu "četničke i partizanske" djece, gdje rame uz rame brane srpsku zemlju u otadžbinskom ratu devedesetih.

Takođe sam mišljenja da nam obmanjivanje neće pomoći na putu brisanja razlika u srpskom biću. Emil Zola je napisao: "Kada se pokopava istina, kada joj se ne dopušta da kao biljka prodre na površinu, ona ne miruje, tada sakupi svoju moc i probije se eksplozionom snagom".

Ne bih ni reagovao da u tekstu koji Stari postavi ne naiđoh na konstataciju kako je "grupica Srba u Trebinju zaboravila hercegovačke jame..."

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
zlocini - 98271 - 30.11.2016 : Darko Amidjic Atina - best (0)

Jovo Košarac i njegovo ubistvo u Sarajevu


Molim sve koji znaju nešto o ubistvu Jovo (Dragoje) Košarac, 1964., da napišu.
2sr - 98269 - 29.11.2016 : NOMAD Srbija - best (3)

Četnik, početnik, začetnik


Nemam nameru da ulazim u bilo kakvu raspravu sa Vogošćanin Pravim, nego da dodam da ja imam izuzetno pozitivno iskustvo sa četnicima iz Drugog svetskog rata pošto mi je deda sa očeve strane bio četnik i hrabro je dao svoj život u odbrani srpske zemlje, kao i njegova braća.

Posle rata baba je trpela odmazdu "oslobodioca" koji su u svoje partizanske redove raširenih ruku primili iste one koji su ubili moga dedu i zatirali srpsko ime i seme tokom Drugog svetskog rata, a kao partizani nastavili to isto da rade, samo u ime narodne vlasti, a onaj ko je branio Srbe dobio je teško izbrisivi pečat zlotvora, četničkog.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rodoslov - 98267 - 29.11.2016 : Danijel Rac Zrenjanin - best (0)

Poreklo prezimena Rac


Interesuje me poreklo prezimena Rac. Otac mi se zove Vanja deda Slavko a pradeda Gligorije poreklom iz Melenaca kraj Zrenjanina.
2sr - 98265 - 29.11.2016 : Nenocc Sokolac - best (2)

RE: Zašto nam ovo treba baš sada?


Možda bi "partizansko maslo i bilo za Ramazana" da iza partizanskog otpora nisu stajali komunisti, kojima je jedini cilj bio osvajanje vlasti i uništenje Srpstva i srpske države. Kasnije su se ove činjenice pokazale tačnim.

O drugim ciljevima koji su komunisti imali zajedno sa ustašama, nekom drugom prilikom.

Samo se treba zapitati zašto je maršal ćopavi otišao u Šumadiju da diže ustanak protiv Švaba. Posle su se "desile" ŠUMARICE i mnoge druge srpske tragedije, uglavnom režirana od strane komunista.

Zašto je Slaviša Vajner došao na Romaniju da diže ustanak protiv Švaba, a nije ostao u "lijepoj njihovoj"????

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
brane_tadic - 98263 - 29.11.2016 : Nenad - Valja Nürnberg - best (0)

Pokoj duši našem Branetu


Tragajući za jednim svojim komšijom, takođe sa Koševskog, naletjeh na ovu tužnu priču o Branetu, Romaniji...

Braneta sam znao delimično, nismo bili stalna raja ali dok je bio na Koševskom viđali smo se, uvijek je bio frajer...

Nažalost, nije Brane jedini koji nam nedostaje iz te naše mahale zvano Rajvosa, neki koji su i preživeli sve vrleti i golgote koje su nas snašle sve zajedno nisu više normalni.

Počivaj u miru, druže.

Valja
2sr - 98261 - 28.11.2016 : Vogoscanin Pravi Vogosca - best (1)

RE: Zašto nam ovo treba baš sada?


Moje mišljenje je da je Stari htjeo da kaže, da ne treba praviti razdor u srpskom narodu, zbog različitog političkog mišljenja. Ovaj film to upravu čini, pravi mržnju prema partizanima, u kojim je bio uglavnom srpski narod. Ovo ujedno znači da su Srbi partizani zlostavljali Srbe četnike.

Naš narod ima običaj da veliča dobra djela, a da prikriva loša. Četnici iz Prvog svjetski rata su bili ponos srpskog naroda, ali po mom mišljenje u Drugom svjetskom ratu nisu to opravdali. Partizani su stvorili novu Jugoslaviju, pa su ih kažnjavali, što je u ono vrijeme bilo razumljivo.

Ako sagledamo realno, Srbi su stvorili Kraljevinu, a i komunističku Jugoslaviju. Svi Srbi su živjeli u jednoj državi, zato drugim narodima nije odgovarala nova demokratska Jugoslavija, pa su je srušili. Mi nismo znali iskoristiti nasu brojčanu premoć!

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
plemena - 98259 - 28.11.2016 : Branko Vasic Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Vasić


Deda mi je rođen 1863. godine. Učio je zanat u Pešti a zatim otišao u Kikindu pa u Beograd gde se oženio Evginom Kincl, koja je preuzela pravoslavnu veru i uzela ime Danica. Od oca sam jedino čuo da je deda od Cuca, slavim porodičnu slavu Sveti Luka. Kada sam čitao o plemenima u Crnoj Gori nigde nisam naišao na prezime Vasić.
jovo_mijatovic - 98253 - 27.11.2016 : Goran Josijevic Cacak - best (0)

Lek za epilepsiju


Gospođa koja je pitala za lek protiv epilepsije, neka mi se javi na email gorandunorezacŽgmail. com i objasniću joj sve.
krajina - 98251 - 27.11.2016 : Dado Banjaluka - best (1)

Mladić i Talić u Krajini 1995. godine


1kk - 98249 - 27.11.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

Monografija 1.bVP 1.KK (9)


isječak iz monografije

A poslije? Dok traje rat i dok su krv, rane i smrt svakodnevica, borac ima samo jednu želju iskazanu kroz misao "da sve ovo prođe i živ ostanem!" A kada sve prođe, misli se uskomešaju, pitanja i nedoumice se množe, šta, kuda, sa čim i kako dalje?

Tako je i sa nama bilo. Dok smo išli iz borbe u borbu, većini nas je OSMIJEH I VEDAR DUH KRASIO LICA. Čak i u najtežim trenucima, kada smo gubili najbolje među nama, imali smo nadu i vjerovali u bolje sutra, što je vidljivo iskrilo sa lica prekaljenih ratnika.

Na zapadu Otadžbine, skoro tamo odakle smo i krenuli, dočekasmo kraj rata, dočekasmo slobodu i mir. I umjesto dodatne doze sreće, lica nam postadoše zamišljenija, pogledi iz suzenih očiju nekako neveseli, riječi sve rijeđe. Svi se povukli u sebe, biju neke nove životne bitke, traže odgovore na buduće akcije, a rješenja ni na viditku. Izgubljena ognjišta i kućni prag, česti gubici najmilijih, ugašene fabrike i radna mjesta, nedostatak vizije i nebriga onih pod čijim vođstvom TAKO SRČANO STVARASMO REPUBLIKU, satra u nama ono malo preostale snage i želje za novim početkom.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
2sr - 98247 - 26.11.2016 : Ex-ponto - best (0)

RE: Zašto nam ovo treba baš sada?
Postovani Stari,

ne znam koju emisiju ste gledali, ne mogu komentarisati konkretan prilog, ali vam sa sigurnošću mogu reći da su partizani učinili velika zla na prostoru Istočne Hercegovine. Evo jednog priloga iz Kifinog Sela, da li da vam govorim o Dražljevu, Braićevicima... djelima Vlada Šegrta.

Poštovani Stari,

ne znam da li ste čuli o "Drugoj nevesinjskoj pušci" 1941. (Prva iz 1875. je priznata)... duge su to priče, ne bih o tome u ovome momentu, samo želim reći da ni "partizansko maslo nije za Ramazana", bar kada je Istočna Hercegovina u pitanju.
rat_sekovici - 98245 - 26.11.2016 : Halisija Kalesija - best (0)

30. juli 1992.


30. jula 1992. godine su se vodile borbe na Pandurici (Hemlijaši) i tu su i poginula ta dvojica (obojica prezime na S) iz Šekovića, a ne u Memićima, mada su Hemlijaši zaseok tog mjesta.

Šekovići su u toku i poslije rata dobili baš negativnu reputaciju, a tome su doprinijeli i sami Srbi, jer kada pitaš nekoga iz Tupkovića ili Osmaka ko je granatirao sa Visa i Pelemiša, i ko pobi neke naše vojnike, odgovor je uvijek isti:

 • "Mi ne bi nikad, ali dođu oni iz Šekovića... "
 • udba - 98243 - 25.11.2016 : Stari - best (5)

  Zašto nam ovo treba baš sada?


  Skoro sam slušao, pa i gledao jedan snimak na TV o uzbuni-protestu jedne grupice Srba u Trebinju protiv par njihovih ranije izginulih i pomrlih sugrađana, ili možda njihovih suseljka partizana, zbog njihovog učešća u NOR-u, tokom Drugog svjetskog rata. Pobunili se zašto su oni dobili naziv: Prvoborci Narodno-oslobodilačkog rata, za koja su svojim učešćem u NOR-u i zaslugama u toj borbi proglašeni, a zatim i odlikovani sa visokim odlikovanjem Narodni heroji.

  I pored tih odlikovanja za njihove zasluge, građani Trebinja su ranije podigli i spomen obilježje u svom gradu za sjećanje na te prvoborce. Ali...

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  rat_gradacac - 98242 - 25.11.2016 : Danijel K. Prijedor - best (0)

  Braco Kovačević


  Pozdrav svima, volio bih znati nešto više o mome ocu za vrijeme rata, nikada nije ništa o tome govorio. Znam da je bio pripadnik 43. MTB iz Prijedora i da je bio na Gradačcu. Zove se Braco Kovačević, pa ako je nekome poznat bilo bi drago nešto saznati.
  bosna_buducnost - 98239 - 24.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Amerikanci su Bosnu osudili na propast


  Svaka čast ovom čovjeku, neke stvari sam čak i naučio od njega. Mislim da su njegovi stavovi apsolutno korektni, pa bi lično volio da on jednog dana bude Predsjednik BiH. U tom slučaju bi Srbi mogli da razmišljaju o zajedničkom životu sa muslimanima.

 • U Islamskoj Državi ratuje 20 Bošnjaka, i 400 u Alkaidi (Al Nustra Front)
 • Amerikanci su podržali u Bosni da bi Svijetu pokazali da oni nisu uvijek protiv muslimana
 • 60% svjetskog tereta ide kroz Južno-kinesko more, zbog toga je ono toliko i važno
 • Rusija ima veliku prednost u Siriji u odnosu na Ameriku. Terorističke organizacije su američka pješadija u Siriji.

 • bors - 98237 - 24.11.2016 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Buđenje iz zimskog sna


  Dobro je ovo što čuh na vijestima da boračka udruženja počinju da se izjašnjavaju oko knjiženja vojne imovine na BiH. Ja sam o tom problemu već pisao i van svake sumnje je da bi knjiženje te imovine na BiH bilo kršenje Dejtonskog sporazuma pošto teritoriju imaju samo entiteti. Ali nije dobro što spominju referendum jer to pitanje mogu rješiti srpski kvazipolitičari pod pritiskom javnosti. Za njih me baš briga što bi poljuljali svoje pozicije kod centara moći. Kako god okrenem sva ta udruženja se i dalju uvlače kvazipolitičarima u d... a sve u strahu da im ne imanje finansije.
  boro_radic - 98232 - 23.11.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

  Dan kada je Vogošća bila u suzama


  Tog tragičnog, devetnaestog jula '92. godine, naša jedinica se nalazila u Uglješićima, na liniji odbrane Vogošće. Još prije našeg povratka sa liniji, stigla je vijest da je na Misoči bilo mrtvih i ranjenih. Vijest o stradanjima naših boraca donijeli su ljudi koji su nas tog dana smijenili na straži.

  Po povratku sa linije, došli smo u komandu Bataljona, u zgradu hotela "Bikovo". Komandir našeg voda, inače moj kum, dao je voljno, nakon čega su neki vojnici otišli na večeru u vojnički restoran u hotelu, a ostali krenuli svojim kućama.

  Kum i ja, kao njegova vjerna snjenka, smo po nekom nepisanom pravilu najprije svratili u kancelariju komandanta Bataljona, kako bi saznali nešto više o borbi na Misoči. U kancelariji zatekosmo samo zamjenika jedinice, rezervnog kapetana prve klase, Momu Ćorovića. Momo nam reče da je Kljunić otišao sa odeljenjem bataljonske VP u Ljubinu da spašava žene i djecu, koji su u tom selu naletili na zasjedu muslimanske vojske. To je bila još jedna tragična vijest tog dana, koja nas je kao mnoge Vogošćane potresno iznenadila.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  izreke - 98219 - 22.11.2016 : Ostojic Milan Car Cirih - best (2)

  Majke daju duhu toplinu, a očevi svetlost...


 • Mudrac traži sve u sebi, bezumnik sve u drugom. Konfučije
 • Laž progleda u istini, a istina vidi u laži. Sijenska
 • Ne kvari mi moje krugove. Arhimed
 • Iskustvo je kao čačkalica, služi samo vama. Pitigrili
 • Nije dobro živeti, nego dobro provoditi život. Seneka
 • Ne smatraj srećnim nikog, osim mudraca i dobrog čoveka. Horacije
 • Istina nije u činjenicama, već u skladu između činjenica. Tagore
 • Kod velikih pokušaja, sjajno je čak i ne uspeti. Benet
 • Majke daju duhu toplinu, a očevi svetlost. Perl Bak
 • Vrlinu treba, kao sve ostale veštine, učiti. Sokrat
 • Najteže u životu čoveka je kad ne ume da živi. Šolohov
 • plemena - 98217 - 22.11.2016 : Biljana Vasic Beograd - best (0)

  Bratstvo Vasića


  Poštovani,

  molila bih Vas za pomoć, ako neko može da mi kaže od kog plemena potiču Vasići sa Cetinja. Slave Đurđevdan. Moji preci su, koliko je meni poznato na osnovu usmenog predanja, sa Cetinja a došli su najpre u Kosovsku Kamenicu, gde je pra pradeda Ranisav bio kovač. A zatim se zbog Turaka kao hajduk odselio u severoistočnu Srbiju kod Golupca.
  poginuli - 98213 - 21.11.2016 : Makis Grcka-ormylia - best (3)

  Radomir (Radiša) Radijeljac


  Nek' ti je duša mirna i slava večna.
  iako vreme teče, mislimo na tebe.
  anđeo čuva tvoju dušu

  Jedan udaljen drug iz Grčke
  granicar - 98205 - 21.11.2016 : Goran Mirković Krajšići - best (0)

  Pozdrav


  Pozdravljam tvoju želju da na ovaj način sačuvaš od zaborava Nišiće. Volio bi komunicirati sa tobom.
  rat_nisici - 98197 - 20.11.2016 : Acim Kamenica - best (3)

  Šverceri u ratu


  Poštovani,

  redovno čitam vašu stranicu, pa bih želeo da napišem švercere sa srpske strane, a i sa muslimanske. To su: Žarko Mandić, Šepur Janko, Spomenko Perković i njegova braća Beban Perković, Veljko Todorović, Dragan Vojko, Novica Šumar, Duka Srpko...

  Sa Borka su to mladi Sando Joca, onaj momak što je umro poslije rata...

  Okruglica. Cane Sava i svi njihovi Šikuljaci.

  Puškići iz Čamovina...
  republika_srpska - 98195 - 19.11.2016 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (1)

  RE: Kako izabrati svoju političku opciju


  Dodikova izjava je neprimjerena za jednog predsjednika Republike Srpske, koja ga je mogla koštati velikog političkog kraha na sledećim republičkim izborima! U trenutku kada je imao priliku da potpuno uništi i sahrani "Savez za promjene na gore", Dodik je dao izjavu koja je mogla mnoge neutralne građane okrenuti protiv njegove stranke! Iako sam uvjeren da je Dodik trenutno najjači političar na tom prostoru, ova brutalna prijetnja opštinama u kojim njegova stranka nije na vlasti, znači da građani u tim opštinama moraju živjeti u lošije (kažnjavanje opština)! Takva izjava ga je moglo i morala koštati gubitka velikog broja glasača.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  rat_doboj - 98183 - 18.11.2016 : Tesnjak OG7JUG Tesanj - best (0)

  Tešanj i Usora su opstali zahvaljujući saradnji Hrvata i muslimana


  Hvala usorskim Hrvatima za Putnikovo brdo i još dvije akcije koje su uradili zajedno s Armijom FBiH. Nakon toga smo slabo imali zajedničkih akcije jer je politika umješala prste.

  Kakav je Tešanj bio kraj, dovoljno je reći da u ratu nije od strane Armije FBiH srušena ni jedna crkva, pravoslavna a niti hrvatska. Srbi su nas gađali odakle su stigli. Lično bih volio da je rat potrajao jos 2 godine pa ko pobjedi, a ovako su nas ostavili u gorem ratu. Tešanj i ovaj kraj nije pao zahvaljujući srcima i hrabrosti svih sa ovog dijela BiH. Naša želja nikad nije bila okupacija Doboja i Teslića, pa to nismo ni pokušali. Cijelo vrijeme su iz Generalštaba (Sarajeva) odavde odvodili vojsku na druga ratišta (Bihać, Sanski Most, Vozuća, Sarajevo, Kljuc i ostala ratista) a dijelovi Hvo sokolovi i slicne formacije na Glamoč i druga ratišta. Sve u cilju da se ne krene u akciju "Doboj-Tuzla". 1995. godine su postrojbe HVO u Novom Šeheru dovukle artiljeriju koja je trebala biti iskorištena za napad na Teslić i Doboj. ( 7000 vojnika bi vjerovatno i uspjelo u namjeri oslobođanja Doboja i Teslića od ratnih Srba-vojnika (ne civila). Ali, na red dolazi mirovni plan iz '92. godine, jer Zapad nije želio BiH sa muslimanskim narodom u većini.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  referendum - 98179 - 17.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  SAVETNIK TRAMPA: Ako može Kosovo može i nezavisna Republika Srpska!


  ratne - 98177 - 16.11.2016 : Zoka Bijeljina - best (18)

  Priča o Milanu i Milici


  Milan je upoznao Milicu na nekom od školskih izleta na Vrelu Bosne. Bila je to dječija ljubav koja je prerasla u onu pravu, iskrenu. Milica je ostala na Grbavici, rat ih je razdvojio. Ali ni jedan rat ne može da uništi ljubav.

  Često ode do nje, čim ima malo slobodnog vremena. Prije dva mjeseca, kada su bili posljednji put zajedno, dogovorili su se da nastave studiranje u Novom Sadu. Često se čuju preko vojnih veza. Jutros mu je rekla da ima radosnu vijest za njega. Nastupilo je primirje i za nekoliko dana treba da se otvori plavi put preko aerodroma.

  Tog dana, kada je krenuo, drugovi iz jedinice su mu poručili da ostane dva-tri dana duže oni će da ga pokriju kod komandira jer je bilo primirje. U autobusu je sreo Draganu, koja nikada nije krila da je zaljubljena u njega. Sad mu je to govorila onako u šiframa. Ali jednostavno on je previše volio Milicu.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  politika_amerika - 98175 - 16.11.2016 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (4)

  Baka Milka iz Grocke: Čuvala sam decu Trampu! Zbog mene voli Srbiju!


  Donald je dobar i vredan, nije džangrizav, ne zna da mrzi ljude, a mnogo voli Srbiju, posebno srpske žene. Pozivam ga kod mene u Grocku na pravi domaći ručak, kaže Milka Milisavljević (85)

  Donald Tramp je mnogo dobar i vredan, nije džangrizav, to je čovek koji ima dobru i veliku dušu. On svakog voli, ne zna da mrzi ljude. Kod njega nema izveštačenosti, sve je prirodno... Inače, mnogo voli Srbiju, voli srpski narod i srpske žene.

  Ovo ekskluzivno za Kurir priča Milka Milisavljević, Srpkinja koja je krajem sedamdesetih i osamdesetih godina čuvala dvojicu sinova novog predsednika SAD Donalda Trampa.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  gorazde - 98173 - 16.11.2016 : Karabaja Gorazde - best (0)

  Jabučko sedlo


  Niko od srpskih vojnika nije ranjen ostao na Jabučkom sedlu '92. godine.
  poginuli - 98172 - 16.11.2016 : Vedran Sekulic Zenica - best (2)

  Dragan (Dimitrije) Sekulić


  Evo, ovo mi je nešto najteže u životu jer želim napisati koliko te volim i patim za tobom. Na kraju sam shvatio da za ovakvu tugu i bol jednostavno nema riječi koje bi je opisali!

  Kažu, sve se u životu dešava sa nekim razlogom. A ja ću se cjeli život pitati koji je to razlog? Žive sjećanja i ostaju uspomene koje nikada neće umrijeti!
  1992_1995 - 98161 - 15.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  BBC Dokumentarac: Bosanski rat 1992 - 1995


  Prilično neobjektivan, ali ga ipak treba pogledati. Iz njega se vidi i to da je jedino Karadžić bio protivnik da prihvati Vens-Ovenov plan, što se na kraju ispostavilo kao jako mudar potez jer bi sa ovim mapama Srbi već odavno nestali u Bosni.

  Posebno je interesantno pogledati zadnjih 15 minuta koje govore o tome da su se prvo Hrvati zaustavili jer su dostigli dogovorene ciljeve tj. pod kontrolom FBiH već je bilo 51% teritorije. Nakon toga su i muslimani morali da stanu sa daljim napredovanjem.

  buducnost_srba - 98157 - 15.11.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

  Kako spasiti Srbiju?


  izbori - 98147 - 14.11.2016 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (3)

  Kako izabrati svoju političku opciju?


  Nakon skorašnje, po meni neodmjerene, Dodikove izjave da neće pomagati opštine u kojima je pobjedila opozicija, tj. SDS, želim da kažem sledeće:

  Pomalo je surovo od najvećeg branioca Republike Srpske da srpski narod optuži za greške koje je sam počinio. Meni se nekako čini da je sam kriv što njegova partija u nekim opštinama nema uspjeha na lokalnim izborima. Primjera za to ima dosta, a ja ću ovu moju tezu obrazložiti na opštini Sokolac, jer je ipak ovo u neku ruku sokolačka stranica.

  Propast SNSD-a u Sokocu je počeo sa smrću Zorana Kosorića, kada su na čelo ove partije došli braća Čolovići, "poznati" biznismeni u opštini Sokolac. A poznati su po tome što su na Romaniji napravili hotel sa pogledom na kamenolom, fabriku vode koja ne radi jer nije dobila upotrebnu dozvolu, mesaru za koju nema mesa, benzinsku pumpu koja je propala do te mjere da su je morali prodati.. . itd, itd. Drugim riječima, narod na Romaniji o njima može da kaže sve najgore, čak ih je i ovjekovječio u onoj čuvenoj izreci "vrati uže, jebeš kravu"...

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  dobrovoljci_ru - 98127 - 13.11.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Ruski dobrovoljci u Srpskoj 1992-1995, Srbiji 1998-1999


  rat_zvornik - 98123 - 13.11.2016 : Jelena - best (0)

  Ubistvo taksiste Perice u Zvorniku


  Da li možda neko zna nešto detaljnije o ubistvu taksiste Perice u Zvorniku u zimu 1990/1991. godine?
  srk - 98121 - 13.11.2016 : Somborac .... Sombor - best (0)

  Moševićko brdo


  Da li imate mogućnosti da proverite ko se borio i zauzeo kote od Jasena do Moševićkog brda? Mislim da nemate potpune informacije. Pitam jer se zaslužuju i drugi ljudi spomenuti, Pogotovu oni koji su položili svoj život za to. Da bih dokazao da znam prave informacije, napisaću samo-Moševičko brdo, Mitsubishi Pajero, Beli... :-)
  1kk - 98119 - 13.11.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (3)

  Monografija 1.bVP 1.KK (8)


  Isječak iz monografije

  STIGLA KORPUSNA

  Momci sa bijelim opasačima uvijek su tamo gdje se osjeća miris smrti...

  Iznenada podmetnu mi se prvi trag jeseni pod nogu i umalo ne padoh okliznuvši se na vlažni, žuti list. Razjapljenih čeljusti urliknu u meni spoznaja o petoj ratnoj jeseni. Nevjerica i kao dijete računam na prste: '91., '92., 93., '94. i evo je '95. Umjesto zreline i ploda oči mi kupe samo bol, i to onaj usputni a beskrajni...

  Svi Rašini momci... ili Bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa ili, kako se to šapatom na linijama kaže, kada oni dođu... stigla Korpusna. A Bogami je i stizala tamo gdje je valjalo na strašnom mjestu postojati. Sretali smo ih često, ali uvijek tamo gdje je opstanak srpske zemlje mjerio prolivenom krvlju, tamo gdje je život kao životinja osjećao blizinu smrti i bio zbijen u ćošak. Stigla Korpusna... kao početak pobjede, početak bitke, kraj našeg neuspjeha i početak nove pobjede. Sretala sam ih često, ali uvijek na onoj tankoj žici gdje se život otima od smrti i bježi u postojanje od krvavog ponora. I sve to će se jednog dana zvati istorija koja će kazati da su ovi momci učestvovali u svim velikim bitkama i pobjedama Prvog krajiškog korpusa VRS...

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  dodik - 98115 - 12.11.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Politički lideri izgubili kompas


  Iako sam smatrao da Dodik vodi Republiku Srpsku dobrim putem, ovaj video snimak me je demantovao! Ovo nema smisla i on nastavlja sa sirovim i nekorektnim ponašanjem, zbog kojeg će izgubiti podršku birača!

  bors - 97869 - 12.11.2016 : Malislatki - best (1)

  Nematerijalna ratna šteta


  Za Branku Ostojić
  97840 od 09. 11. 2016


  Branka, u suštini imaš pravo na nematerijalnu ratnu štetu, uzima se u obzir: da li si bila maloljetna, udata u trenutku smrti brata, imaš li žive roditelje, opasnost je da li je nastala Apsolutna zastarelost potraživanja, relativa jeste. Prije par godin aje u opticaju bilo vansudsko poravnanje oko nematerijalne ratne štete. Najbolje je da kontaktiraš advokata.

  Izvod iz zakona:

  ZAKON O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU MATERIJALNE I NEMATERIJALNE ŠTETE NASTALE U PERIODU RATNIH DEJSTAVA OD 20. MAJA 1992. DO 19. JUNA 1996. GODINE

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  forum - 97863 - 11.11.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  RE: Izvještaj o radu foruma


  Veoma mi se svidjela rubrika "Na današnji dan", ali do sada nisam primjetio da se moglo dopisati nešto što se desilo tog dan direktno u tu rubriku. Moje pitanje za Željka, da li ovaj izvješta najavljuje da će se na tu rubriku ako kliknemo na "klikni ovde" moći upisivati ratni ili bilo koji događaji na taj dan?

  RE: Izvještaj o radu foruma  Pravi,

  jedan od glavnih razloga što sam "podnio izvještaj" posjetiocima ovog portala jeste moje očekivanje od nekih od vas da mi pomognete da napravimo hronologiju događaja vezanu za Otadžbinsko odbrambeni rat. Mnogo je toga pisano na ovom forumu, ali sada treba sve to sumirati, tj. napisati KRATKO, JASNO i sa TAČNIM DATUMOM. Bilo bi dobro da se uključi neko ko mnogo bolje od mene zna dešavanja od Bijeljine do Jajca, jer ja tu oblast nisam gotovo uopšte uključio u ovu hronologiju.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje

  Idi na stranu - |1|2|