Српске народне причеПриче

ЖЕНА ВРАГА ПРЕВАРИЛА

Неки је човјек имао жену на коју је много сумњао, и зато се с њоме навијек инади. Али би га жена сваки пут надинадшта и будући јача за плот свезала. Он једанпут ухвати врага, враг га замоли да га пусти.
— Пустићу те, ако моју жену превариш. Враг одговори:
— Метни ме у боцу и однеси кући, па ме остави ондје, а жени забрани да у боцу не тиче, пак ти сутра кудгод отиђи, а жени ће доћи да види шта је у боци. Док боцу отвори, ја ћу утећи, а ти кад дођеш узми боцу и видјећеш да ме нема у боци. Онда се можеш с њом гонити и њу добити говорећи јој:
— Јест ја, тако је баш као и боца.
Тако и буде. Он стрпа врага у боцу, донесе га кући и рекне жени:
— Ето, жено, видјећу ја како си ми вјерна. Ево, боца нека стоји овдје нетакнута све док се ја не повратим; ако ли је само такнеш, ја ћу познати.
Рекавши то, остави боцу. Свеђ је муж жени говорио:
— Сада ћу ја твоју вјерност видјети.
Жена је, међутим, ћутала. Када је дан освануо, оде муж у дрва а жена остане код куће. Када је човјек замакао, униђе она у собу и погледа боцу која јој се учини сада црвена, сада златна, сада жута, сада зелена. То жени буде одвећ зачудо, узме боцу у руку, погледа је, али боца празна. Када види да је празна, врати се натраг; али када се обазре, опет јој се прикаже боца као и прије жутом, црвеном, модром, златном. Видјевши то, врати се натраг, узме боцу у руке и почне је зачуђена разгледавати да ли је збиља празна. Укаже јој се празна као и прије. Видећи то, почне се мислити би ли отворила, не би ли; сада пође руком боцу отварати, онда опет, бојећи се мужа, устегне руку, док је не савлада женска зналичност и отвори боцу.
Док она отчепи боцу, одмах излети један лијеп младић. Она се зачуди и упита га:
— Гдје си био?
А враг јој рече да је био у боци. Она на то одговори:
— Ја ти не вјерујем да ти толики можеш унићи у боцу.
Дуго се преговарајући, рекне му најпослије жена:
— Нећу ти никада вјеровати да си био у боци док својим очима не видим.
На то враг:
— Е видећеш сада да могу унићи у боцу. Враг униђе, а жена брже-боље зачепи боцу, па враг остане у боци. Видећи враг да га је жена преварила, настојао је он њу опет преварити; али му не пође за руком. Он је наговарао изнутра жену да покуша би ли опет могла отворити боцу; али жена не хтједе више отварати, него оде за својим послом, а враг у боци. Када је дошао њезин муж, опази да је враг у боци и да му је жена вјерност одржала. И од овог времена су живјели у највећем складу.